lunes, 8 de octubre de 2012

Comoditad i Agradar

COMODITAD I AGRADAR

Resum text:

Segons Bernad Rudofsky, crític irascible de la civilització moderna, “ el seure en cadires és un “hàbit adquirit, com el fumar”.
Les diferencies de postures divideixen el mon tant com les fronteres politiques. En quant a postura, hi ha dos bàndols: els que seuen en cadires ( el cridat mon occidental) i els que seuen a terra (tots els altres).Nomes existeix un exemple de civilització en el qual hagin coexistit el seure en cadires i a terra, la Xina antiga.
Sembla ser que els mobles varen anar apareixen com resposta funcional als terres freds, i és cert que la major part del mon dels que seuen a terra està en els tròpics
També és cert que la gent habituada a seure a terra se sent físicament còmoda en aquesta postura mentre que la acostumada a cadires dessequi’t se sent cansada e incomoda, però és impossible explicar la elecció cultural de una manera o altre per diferencies en la morfologia humana. El seure a terra amb la espatlla recta pot ser bo per al cos.
Encara que les cadires varen començar a donar servei a activitats mes quotidianes com menjar o escriure, la postura asseguda evoluciona lentament al llarg del “Renaixement i el Barroc”.
La cadira va adquirir un paper diferent a la França de Lluís XIV, que va ser una època de assoliments militars, politics, literaris i arquitectònics prodigiosos. També va ser el període en que el mobiliari va apujar a nivell de una de les belles arts i va arribar a considerar-se com part integrant en la decoració d’interiors, i les disposicions desordenades dels mobles del passat varen cedir el lloc a una decoració estrictament ordenada.
Havia ebenistes com Golle, Cucci i Boule que crearen peces de una bellesa extraordinària – especialment escriptoris, armaris i calaixeres-, però els mobles per seure es varen quedar estancats en una “incomoditat daurada”.

Opinió personal:

Es possible que els mobles i entre ells les cadires apareixeran com a resposta funcional als terres freds. Però tots els creadors de mobles per seure  els mesopotàmics, els egípcies i els grecs vivien en climes càlids. Y per complicar mes les coses, els coreans i japonesos, que si vivien en regions fredes, mai experimentaren la necessitat de crear-los i per això, se las arreglaven amb plataformes que escalfaven.
El seure a terra és natural i les persones que ho fan no pensen en com seure i a on.
El fet de seure en una cadira és un altre assumpte. Aquet fet, obliga a la civilització asseguda a estudiar, tard o aviat, la qüestió del confort.

1 comentario:

  1. El resum és correcte perquè toques tots els punts del text, si més no, caldria que fos més curt i que utilitzessis més expressions pròpies i no tan literals del text. D'altra banda, l'opinió personal podria ser més extensa i desenvolupar més la idea de confort i refinament.

    ResponderEliminar